Covid-19’un Etki Ettiği 5 Kalp Damar Problemine Dikkat

Covid-19 salgını sırasında kalp sağlığı, özellikle kalp hastalığı olan kişiler için büyük bir önem taşıyor. Salgın, kalp sağlığına etki eden 5 farklı problemi artırabilir.

Bu problemler arasında kalp krizi, kalp kası enfeksiyonu, kalp ritim bozukluğu, atriyal fibrilasyon ve ventriküler fibrilasyon bulunur. Covid-19 ayrıca kan pıhtılaşmasını da artırabilir.

Bu nedenle, kalp hastalığı olanlar Covid-19’un belirtilerini takip etmeli ve hemen tedavi almaları gerektiği durumlarda doktorlarına başvurmalıdır.

Kalp Krizi

Covid-19’un etkilediği ana kalp damar problemlerinden biri kalp krizidir. Kalp krizi, ani ve şiddetli göğüs ağrısı, sıkıntı veya sıkışma hissi, sol kol ve sırtta ağrı, terleme, mide bulantısı, kusma, nefes darlığı, hızlı ve düzensiz kalp atışlarına neden olabilir. Bu belirtileri yaşayanlar hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

Covid-19 salgını sırasında kalp krizi riski daha da artmaktadır. Bu nedenle, risk faktörlerinden kaçınmak, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek ve düzenli egzersiz yapmak önemlidir. Ve buna ek olarak, belirtiler yaşanırsa hemen harekete geçmek hayat kurtarıcı olabilir.

Kalp Kası Enfeksiyonu

Covid-19, kalp kası enfeksiyonuna da neden olabilir. Yüksek ateş, titreme, terleme, nefes darlığı, yorgunluk, öksürük ve göğüs ağrısı yaşayabilirsiniz. Bu belirtileri fark ederseniz, derhal tıbbi yardım alın. Covid-19, kalp hastalığı olan kişilerde daha ciddi sorunlara neden olabileceğinden, özellikle risk grubundaki kişilerin dikkatli olması gerekiyor.

Kalp Ritim Bozukluğu

Covid-19, kalp ritim bozukluğuna da sebep olabilmektedir. Kalbin normalden daha hızlı veya yavaş atması durumunda, nefes darlığı, çarpıntı ve aşırı yorgunluk yaşanabilir. Tedavi edilmezse, ciddi kalp problemlerine yol açabilir. Hastalığın belirtileri arasında göğüste acı, kusma, halsizlik, terleme, bayılma hissi ve bulantı yer almaktadır.

Eğer Covid-19 sonrası ritim bozukluğu şüphesi varsa, doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Kalp monitörü ve elektrokardiyogram (EKG) ile kalp ritim bozukluğunuz değerlendirilebilir ve tedaviye yönlendirilebilirsiniz.

Atriyal Fibrilasyon

=

Atriyal fibrilasyon kalbin ritim bozukluğu nedeniyle atrium kaslarının çırpışması ve hızlı bir şekilde atmasıdır. Bu durum, kan akışının yavaşlamasına ve pıhtılaşma riskinin artmasına neden olabilir. Tedavi edilmezse, kalp yetmezliği, kalp krizi ve inmeye yol açabilir. Tedavi yöntemleri arasında ilaçlar, cerrahi müdahaleler ve kalp pili implantasyonu yer alır.

Supraventriküler Takykardi

Supraventriküler takykardi, kalp atışlarınızın dakikada 140’tan fazla atması durumudur. Bu durum, kalbinizi ve çevresindeki dokuları besleyen kan akışını bozarak, kalp krizi riskinizi arttırır. Aniden yüksek kalp atış hızı hissettiğinizde, göğüs ağrısı, çarpıntı, bayılma hissi ve nefes darlığına dikkat edin. Tedavi için, ilaçlar ve bazı durumlarda kalp pili implantasyonu gibi yöntemler kullanılır.

Ventriküler Fibrilasyon

Ventriküler fibrilasyon, kalp krizi sonrasında en sık görülen kalp ritim bozukluğudur. Kalbin alt bölümünde yer alan ventriküllerdeki kaslar düzensiz bir şekilde kasılır ve kalp normal şekilde atamaz. Bu durum ciddi bir sağlık riski oluşturur ve hemen tedavi edilmelidir. Ventriküler fibrilasyonu olan bir kişi yüksek riske sahiptir ve tıbbi yardım almadan önce hızlı bir şekilde harekete geçmesi gerekir.

Kan Pıhtılaşması

Covid-19, kan pıhtılaşma riskini artırabilir. Nefes darlığı, öksürük ve göğüs ağrısı gibi solunum problemlerinin yanı sıra bacaklarda şişlik, ağrı ve kırmızı veya mor lekeler gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. Kan pıhtılaşma riskini azaltmak için yürüyüş yapmak, egzersiz yapmak ve su tüketmek gibi sağlıklı alışkanlıklar geliştirmeye özen gösterin.

  • Nefes darlığı ve öksürük belirtileri varsa, dinlenip daha fazla sıvı tüketin.
  • Bacaklarda şişlik veya ağrı hissederseniz, bacaklarınızı yükseltin ve doktorunuzu arayın.
  • Kan pıhtılaşması belirtileri yaşarsanız, hemen doktorunuzla iletişime geçin.

Yorum yapın