Yaz aylarında tatil telaşı ve sıcak hava nedeniyle birçok kadın, jinekolojik kontrollerini erteleyebiliyor. Ancak, özellikle yaz mevsiminde ihmal edilen jinekolojik kontrollerin düzenli aralıklarla yapılması, erken teşhis ve tedavi açısından büyük önem taşıyor. İşte yaz mevsiminde özellikle ihmal edilen 4 jinekolojik kontrol:
1. Smear Testi
Smear testi, serviks kanserinin erken teşhisi için yapılan bir testtir. Bu test, rahim ağzındaki hücrelerin incelenmesiyle kanser öncesi dönemdeki değişikliklerin tespit edilmesine yardımcı olur. Bu nedenle smear testinin düzenli aralıklarla yapılması gerekiyor. Yaz aylarında rahatsızlık hissi nedeniyle smear testini erteleyen kadınların dikkatli olması gerekiyor. Ertelemek, daha büyük sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Akıntı, kanama, ağrı gibi belirtileri olan kadınlar hemen jinekoloğa başvurmalı ve smear testlerini yaptırmalıdırlar.
2. HPV Testi
HPV testi, rahim ağzı kanseri riskini tespit etmek için yapılan bir testtir. Human Papilloma Virüsü (HPV), cinsel yolla bulaşan bir virüs nedeniyle ortaya çıkan bu kanserin erken teşhisi için bu teste düzenli olarak başvurulması önemlidir. HPV testi, smear testiyle beraber yapılır ve 30 yaşın üzerindeki kadınlar yılda bir kez bu teste giderek sağlıklarını kontrol ettirmelidir.
3. Mamografi Testi
Mamografi testi, meme kanserinin erken teşhisi ve tedavisi için önemli bir görüntüleme yöntemidir. Bu test, meme dokusunun X-ışınlarıyla taranması sonucu elde edilen görüntülerin incelenmesiyle yapılır. Erken evrede tespit edilen meme kanseri, tedavi edilebilir bir hastalık iken ilerleyen evrelerde sıkıntı yaratabilecek boyutlara ulaşabilir. Bu nedenle, mamografi testinin düzenli olarak yapılması bir o kadar önemlidir. Meme kanseri riski taşıyan kadınlar bu testi yılda bir kez yaptırarak sağlıklarını koruyabilirler.
4. Menopoz Kontrolü
Menopoz, ortalama 50 yaş civarında başlayan ve kadınların her ay düzenli olarak adet göremediği dönemdir. Bu dönemde kadınların hormon seviyesi değişir ve birçok sağlık sorunu ortaya çıkabilir. Hormon seviyelerindeki değişim, kemik yoğunluğu kaybına, cinsel isteksizliğe, vajinal kuruluğa ve kalp sağlığı sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle menopoz dönemi başladığında, jinekolog ziyaretleri düzenli olarak yapılmalı ve hormon seviyeleri takip edilmelidir. Düzenli jinekolojik kontrollerle hormon tedavisi ya da diğer tedaviler için erken teşhis sağlanabilir ve sorunlar daha önce tedavi edilebilir.