Kanser maalesef günümüzde sıkça rastlanan bir hastalık olmuştur. Ancak sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanarak bu durumu önleyebilirsiniz. Yüksek ısıda pişirilen gıdalar, işlenmiş gıdalar, aşırı kırmızı et tüketimi, mevsiminde olmayan meyve ve sebzelerin tüketimi, alkollü içecekler, tuz tüketimini abartmak ve enerji içecekleri tüketmek kansere yol açabilecek beslenme hataları arasındadır. Bu hatalardan kaçınarak sağlıklı beslenme alışkanlıklarını benimseyebilirsiniz.
1. Isı işlemi yüksek gıdalar tüketmek
Yüksek ısıda pişirilen veya kavrulan gıdalar, kansere yol açan maddeler olan polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH), heterosiklik aminler (HCA) ve akrilamidler oluşturabilir. Bu yüzden, herhangi bir sıcak işlemle pişirilen yiyecekler, kaynatılmış, buğulanmış veya fırınlaması yapılmış yiyeceklere göre daha risklidir. Ayrıca, kızartma ve ızgara yöntemleri de kanser riski için daha tehlikelidir. Bu nedenle, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak ve kanser riskinizi azaltmak için, ısı işlemi yüksek gıdaları mümkün olduğunca azaltmalısınız.
2. Çok fazla işlenmiş gıda tüketmek
Çoğumuz, iş hayatının tempolu günlerinde hazır paketli yiyecekler ve fast food tüketiyoruz. Ancak, bu tür gıdaların kimyasallar içerdiği ve kansere neden olabileceği unutulmamalıdır. İşlenmiş etler de bu kategoriye girer ve nitritler ve nitrattan zengin olduğundan özellikle dikkat edilmelidir. Diyette işlenmiş yiyeceklerin yerine, taze sebzeler, meyveler ve tam tahıllı gıdalar tercih edilmelidir.
3. Kırmızı eti aşırı tüketmek
Kırmızı et, genellikle hayvanlardan elde edilen et türüdür. Aşırı tüketimi, kolon kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu hastalıkta, kalın bağırsakta tümörler gelişir. Araştırmalar, günlük kırmızı et tüketimini aşırıya kaçıran bireylerin, kolon kanseri riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor.
Bu nedenle, kırmızı et tüketirken, porsiyon kontrolü yapmak önemlidir. Ayrıca, diğer besin gruplarından da yeterli miktarda alınmalıdır. Çünkü, tek yönlü beslenme, vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besinleri karşılayamaz ve sağlık sorunlarına neden olabilir.
4. Mevsiminde olmayan meyve ve sebzeler tüketmek
Mevsiminde olmayan meyve ve sebzelerin tüketilmesi, doğru seçim yapılmadığı taktirde sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu sebzelerin özellikle antioksidan, vitamin ve mineral içeriklerinin en yüksek seviyede olduğu zaman tüketilmesi önemlidir. Örneğin, domates yaz aylarında en besleyici halini alırken, kış aylarında alınan domatesler güneş görmeyen alanlarda yetiştirildiği için besin değerleri düşüktür. Bu nedenle, mümkünse mevsiminde yetişen meyve ve sebzeler tercih edilmeli ve kendinizi ve sevdiklerinizi kansere karşı korumalısınız.
5. Alkollü içecekler tüketmek
Alkollü içeceklerin tüketimi, ağız kanseri, yutak kanseri, karaciğer kanseri, kalın bağırsak kanseri ve meme kanseri riskini artırabilir. Alkol, vücuttaki toksinlere neden olarak DNA hasarı oluşturabilir ve kansere yol açabilir. Ayrıca, alkol tüketimi, karaciğerin normal işlevlerini bozarak karaciğer kanseri riskini artırabilir. Özellikle kadınlarda ise, meme kanseri riskini artırabilir. Bu nedenle, alkollü içecek tüketimi sınırlandırılmalı veya tercihen hiç tüketilmemelidir.
6. Tuz tüketimini abartmak
Tansiyon yüksekliği, mide kanseri riskini artıran önemli bir etkendir. Tuzlu yiyecekler, tansiyonu yükseltir ve yüksek seviyelerde tüketmek, mide kanseri riskini artırabilir. Ayrıca, işlenmiş gıdaların ve hazır yiyeceklerin aşırı tüketimi de tuz alımını artırabilir. Tansiyonun normal seviyelerde tutulması ve tuzlu yiyeceklerin tüketiminin sınırlandırılması, sağlıklı bir yaşam tarzı için önemlidir.
7. Enerji içecekleri tüketmek
Enerji içecekleri, içerdikleri yüksek miktarda kafein ve şeker nedeniyle sağlığımız açısından tehlikeli olabilir. Bu içecekler, vücudumuzdaki enflamasyonu artırarak kanser riskinin yükselmesine neden olabilirler. Yapılan çalışmalar, enerji içeceklerinin sık tüketimi ile özellikle meme, mide ve karaciğer kanseri riski arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir.